دانشگاه علوم پزشکی گلستان، گرگان، ایران ، amirkhanloo@goums.ac.ir
چکیده: (24039 مشاهده)
مقدمه: نارسایی مزمن کلیه به عملکرد غیرقابل برگشت کلیه اطلاق میشود که به تدریج به مرحله نهایی بیماری کلیوی پیشرفت میکند. این مطالعه با هدف تعیین رابطه تغییر مقدار کراتینین خون در طول زمان بر بقا بیماران مبتلا به بیماری کلیوی با استفاده از مدل توام طولی و بقا انجام شد.
روش کار: در این مطالعه توصیفی-طولی، اطلاعات 112 بیمار مبتلا به نارسایی مزمن کلیه مراجعهکننده به یکی از مراکز آموزشی-درمانی شهرستان گنبد کاووس جهت درمان با همودیالیز از ابتدای سال 1391 تا پایان اسفند سال 1393، به صورت تمام شماری، از پرونده بیماران جمع آوری گردید. متغیرهای کراتینین خون به صورت طولی و بقای بیماران (فاصله زمانی بین شروع مطالعه تا زمان فوت بیمار یا زمان انتهای مطالعه) به عنوان پاسخ در نظر گرفته شدند. دادهها با استفاده از مدل توام طولی و بقا جهت تعیین عوامل مؤثر بر بقا بیماران آنالیز و نتایج آن با دو مدل مستقل طولی و بقا مقایسه گردید. تحلیل دادهها در نرمافزار آماری 3.1.3 R انجام و سطح معنیداری آزمون 05/0 در نظر گرفته شد.
یافتهها: در مدل توام، وضعیت تأهل، مقدار اولیه هموگلوبین، هموگلوبین در طول دوره پیگیری، اوره خون و فسفر در طول زمان رابطه معنادار آماری با بقا بیماران داشتند. متغیرهای جنس، سن، وضعیت تأهل، ابتلا به دیابت، مدت درمان با دیالیز، مقدار اولیه کراتینین رابطه معنادار آماری با تغییرات کراتینین در طول زمان داشتند. بین دو مدل بقا و پاسخ طولی کراتینین ارتباط وجود داشت، به طوریکه به ازای یک واحد کاهش در مقدار کراتینین، خطر رخداد مرگ 34 درصد افزایش مییافت.
نتیجه گیری: مقدار خطای استاندارد ضرایب در مدل توام کمتر از مدلهای بقا و طولی بود که نشان دهنده کاراتر بودن مدل توام نسبت به آن مدلها بود. استفاده از مدل توام برای پاسخهای دوحالتی همبسته در زمینههای پزشکی و سلامت عمومی توصیه میگردد.
tatari M, rahgozar M, amirkhanloo S, hosseinzadeh S. The Relationship between Blood Creatinine Levels and Survival of Patients with Kidney Disease Using Joint Longitudinal and Survival Model. JHPM 2017; 6 (3) :12-19 URL: http://jhpm.ir/article-1-662-fa.html
طاطاری مهین، رهگذر مهدی، امیرخانلو سعید، حسین زاده سمانه. رابطه مقدار کراتینین خون در طول درمان دیالیز با بقاء بیماران مبتلا به بیماری کلیوی با استفاده از مدل توام طولی و بقا. فصلنامه مدیریت ارتقای سلامت. 1396; 6 (3) :12-19