دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران ، rassouli.m@gmail.com
چکیده: (13750 مشاهده)
مقدمه: ارزشیابی اثربخشی مراقبت ها و مداخلات سلامت، وابسته به اندازه گیری صحیح می باشد که این امر، ضرورت بکارگیری معیاری برای انتخاب ابزار اندازه گیری مناسب را، نشان می دهد. هدف این مقاله تعیین شاخص های انتخاب ابزارهای مناسب برای انجام پژوهش در علوم سلامت می باشد.
مواد و روش ها: در این مطالعه مروری، اطلاعات از طریق مرور متون و مقالات مرتبط و جست و جوی هدفمند منابع اطلاعاتی در زمینه ی شاخص های انتخاب ابزار مناسب پژوهش در علوم سلامت و نیز مهمترین ویژگی های روان سنجی این ابزارها در بین کتب، مقالات و بانکهای اطلاعاتی فارسی و انگلیسی، ما بین سالهای 1990 تا 2014 صورت گرفته است. جهت این امر از کلید واژه های فهرست COSMIN، ویژگیهای اندازه گیری، ویژگیهای روان سنجی disease-specific questionnaires, health status scales ، health related questionnaires, psychometrics و quality criteria استفاده گردید.
یافته ها: بعد از مرور متون مرتبط، 9 مقاله در خصوص فهرست COSMIN و 24 مقاله در خصوص مهمترین ویژگیهای روان سنجی ابزار یافت شد. یافته های این پژوهش در دو بخش مطرح گردید: نخست معرفی فهرست "استانداردهای مبتنی بر اجماع جهت انتخاب ابزارهای اندازه گیری سلامت" (Consensus-based Standards for the Selection of Health Measurement Instruments) موسوم به COSMIN و سپس توضیح در خصوص شاخص های مربوط به تعیین ویژگیهای روان سنجی ابزار یعنی روایی، پایایی و پاسخگویی آن ارایه شده است.
نتیجه گیری: فهرست COSMIN راهنمای مناسبی است که با ارائه ی شاخص های منطقی، امکان گزینش ابزار مناسب را برای پژوهشگران تسهیل نموده و در نتیجه، استناد به نتایج پژوهش ها، با اطمینان بیشتری صورت می گیرد. استفاده از فهرست فوق در انجام پژوهش و نیز داوری مقالات در علوم سلامت پیشنهاد می گردد.
Shirinabadi Farahani A, Rassouli M, Yaghmaei F, Alavi Majd H. Index for selecting an appropriate instrument to conduct research in health sciences: Introducing the COSMIN checklist. JHPM 2015; 4 (4) :1-13 URL: http://jhpm.ir/article-1-505-fa.html
شیرین آبادی فراهانی اعظم، رسولی مریم، یغمایی فریده، علوی مجد حمید. شاخص های انتخاب ابزار مناسب برای انجام پژوهش در علوم سلامت: معرفی فهرست COSMIN. فصلنامه مدیریت ارتقای سلامت. 1394; 4 (4) :1-13