استادیار، گروه مدیریت، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران. ، mohammadi@iaubir.ac.ir
چکیده: (12 مشاهده)
مقدمه: سرمایه انسانی به عنوان مهمترین دارایی سازمانها و عامل کسب مزیت رقابتی پایدار به شمار میرود و هوش مصنوعی، همه ابعاد زندگی بشری از جمله کارکردهای منابع انسانی در سازمانها را تحت تاثیر قرار داده است. مطالعه حاضر با هدف طراحی الگوی مدیریت الکترونیک منابع انسانی مبتنی بر هوش مصنوعی در دانشگاههای علوم پزشکی با رویکرد نظریه داده بنیاد انجام شد.
روش کار: پژوهش کیفی حاضر با بکارگیری روش نظریه داده بنیاد انجام شد. جامعه آماری، شامل خبرگان دانشگاهی و متخصصان در حوزههای مدیریت منابع انسانی، هوش مصنوعی و مدیران ارشد دانشگاههای علوم پزشکی ایران بودند. تعداد نمونه با استفاده از اصل اشباع نظری 15تن بود که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند به روش گلوله برفی انتخاب شدند. جمعآوری دادهها با مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد. تحلیل دادهها با روش کدگذاری باز، محوری و انتخابی با کمک نرم افزار مکس کیو دا انجام شد. برای سنجش روایی یافتهها از 4 معیار اعتبارپذیری، تعمیم پذیری، اطمینانپذیری و تأییدپذیری و برای سنجش پایایی مصاحبهها از روش بازآزمون استفاده شد.
یافتهها: الگوی پیشنهادی در قالب 6 کد انتخابی تحت عنوان مولفههای شرایط علی، زمینه، پدیده، شرایط مداخلهگر، راهبردها و پیامدها با 13 کد محوری و 29 کد باز شناسایی شد.
نتیجهگیری: الگوی نهایی بیانگر این است که شرایط علی شامل 2 کد محوری، زمینه 2 کد محوری، پدیده 1 کد محوری، شرایط مداخلهگر 2 کد محوری، راهبردها 4 کد محوری و پیامدها 2 کد محوری میباشد. پیشنهاد میگردد از نتایج الگوی ارائه شده در بهرهمندی از فرصتها و مقابله با تهدیدات هوش مصنوعی در مدیریت منابع انسانی سازمان استفاده شود.
rasti S, Mohammadi M, Yaghoubi N M, Mahmood Zadeh Vashan M. Development of an Electronic Human Resource Management Model Based on Artificial Intelligence in Medical Sciences Universities Using the Grounded Theory Method. JHPM 2026; 14 (4) :61-77 URL: http://jhpm.ir/article-1-1843-fa.html
راستی صادق، محمدی محمد، یعقوبی نورمحمد، محمودزاده واشان مهدی. ارائه الگوی مدیریت الکترونیک منابع انسانی مبتنی بر هوش مصنوعی در دانشگاههای علوم پزشکی با روش نظریه داده بنیاد. فصلنامه مدیریت ارتقای سلامت. 1404; 14 (4) :61-77