[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
روان پرستاری
AWT IMAGE
..
آموزش پرستاری
AWT IMAGE
..
پژوهش پرستاری
AWT IMAGE
..
سالمندشناسی
AWT IMAGE
AWT IMAGE
..
تحقیقات کیفی
AWT IMAGE
..
سامانه جامع رسانه ها
..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۲ نتیجه برای هوش فرهنگی

محمدرضا آهنچیان، رعنا امیری، محمود بخشی،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱-۱۳۹۱ )
چکیده

 

 

چکیده

 

مقدمه: ارتباطات بین شخصی و تعامل، ارتباطی دیرینه با پرستاری دارد و با مراقبت پرستاری آمیخته است. این مطالعه با هدف تعیین همبستگی هوش فرهنگی با تعامل اجتماعی در پرستاران شاغل شهر مشهد انجام شده است.

 

مواد و روش ها: این مطالعه یک مطالعه توصیفی-همبستگی بود که در آن ۱۱۵ پرستار شاغل در بیمارستان­های شهر مشهد که حداقل ۲ سال سابقه کاری داشتند به روش مبتنی بر هدف انتخاب شدند. با استفاده از پرسشنامه­های هوش فرهنگی (Cultural Intelligence Questionnaire) طراحی شده توسط Van Dyne & Ang و ابزار رابطه بین فردی بنیانی رویکرد رفتار (Fundamental Interpersonal Relations Orientation- Behavior)، هوش فرهنگی و تعامل اجتماعی پرستاران مورد بررسی قرار گرفت. اعتبار ابزار FIRO-B و پرسشنامه هوش فرهنگی با استفاده از اعتبار محتوا و پایایی آن به روش ضریب آلفای کرونباخ به­دست آمد و مورد تایید قرار گرفت. پایایی ابزار برای عامل فراشناخت ۸۳/۰، برای شناخت ۸۶/۰، برای انگیزش ۸۵/۰ و برای رفتار ۷۶/۰ به دست آمد. پایایی ابزار FIRO-B‌ نیز به روش ضریب آلفای کرونباخ برابر با ۹۰/۰= α مورد تایید قرار گرفت. بمنظور تحلیل داده ها از آزمون های همبستگی پیرسون، کای اسکوئر، تی مستقل و تحلیل واریانس یکطرفه از  نرم افزار آماری SPSS نسخه  ۵/۱۱ استفاده شد.

 

یافته ها: نتایج نشان داد که هوش فرهنگی پرستاران در سطح متوسط می­باشد، اما تعامل اجتماعی آنها در سطح پایین قرار دارد. همچنین نتایج نشان داد وضعیت اقتصادی، سن، سابقه کاری و جنس همبستگی مثبت معنا­دار با هوش فرهنگی دارند. از طرف دیگر، سطح تحصیلات، وضعیت اقتصادی و تجربه کاری با روابط بین فردی همبستگی مثبت و معنا­دار نداشت. در عین حال، رابطه معنا­داری بین هوش فرهنگی و تعامل اجتماعی پرستاران به ­دست نیامد.

 


سکینه فرهادی، گل بهار آخوندزاده،
دوره ۹، شماره ۴ - ( ۴-۱۳۹۹ )
چکیده

مقدمه: تفاوت های فرهنگی موجود در بین پرستاران بر شیوه کاری آن ها تاثیر می­گذارد. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین همبستگی هوش فرهنگی با اخلاق کاری و ارتباط آن با مشخصات جمعیت شناختی در پرستاران بیمارستان های تامین اجتماعی استان گلستان انجام شد.
روش کار: این مطالعه توصیفی-همبستگی بر روی پرستاران بیمارستان های تامین اجتماعی استان گلستان در سال ۱۳۹۶ با روش نمونه گیری تصادفی ساده به روش قرعه کشی انجام بر روی ۱۶۵ تن انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها شامل، پرسشنامه "مشخصات جمعیت شناختی، "پرسشنامه هوش فرهنگی"(Cultural Intelligence Questionnaire) و "سیاهه اخلاق کار حرفه ای" (Occupational Work Ethic Inventory (OWEI)بود. روایی این دو ابزار با روش روایی محتوا و پایایی آن باروش محاسبه ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرارگرفت. داده ها با نرم افزار آماری اس پی اس اس نسخه ۲۱ تحلیل شد.
یافته ها: میزان هوش فرهنگی ۹۵/۱۶±۴۲/۹۵ و میزان اخلاق کاری پرستاران۱۲±۹۷/۴۸ می باشد. آزمون ضریب همبستگی اسپیرمن ارتباط معنا داری را بین این دو متغییر نشان نداد (۰۳/۰-=rو۶۱/۰=P).آزمون یو من ویتنی بین میانگین اخلاق کاری با جنس اختلاف معنا داری را نشان داد (۰۳/۰=P) طوری که مردان اخلاق کاری بیشتری از زنان داشتند.
نتیجه گیری: علی رغم هوش فرهنگی بالادر پرستاران، میزان اخلاق کار حرفه ای را پایین نشان می دهد. همچنین بین هوش فرهنگی با اخلاق کاری اختلاف معنا داری را نشان نداد. پیشنهاد می شود مسئولین و دست اندرکاران بهداشتی در برنامه های آموزشی با توجه به پایین بودن اخلاق حرفه ای توجه ویژه ای به آن داشته باشند.
 

صفحه 1 از 1     

مدیریت ارتقای سلامت  Journal of Health Promotion Management
Persian site map - English site map - Created in 0.04 seconds with 38 queries by YEKTAWEB 4714