دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد ، Ab8boj@gmail.com
چکیده: (109 مشاهده)
مقدمه: آشفتگی روانشناختی، از نگرانیهای شایع در میان دانشجویان است که میتوانند تأثیرات منفی بر عملکرد تحصیلی و کیفیت زندگی آنها داشته باشند. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی «درمان روانپویشی فشرده و کوتاهمدت» با «درمان راهحلمحور کوتاه» بر آشفتگی روانشناختی در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد گناباد بود.
روش کار: پژوهش حاضر به روش نیمهتجربی با پیشآزمون - پسآزمون و گروه کنترل بود. نمونهای غربالشده به وسیله «مقیاس آشفتگی روانشناختی کسلر» (کسب نمره بالاتر از 27 از 40) متشکل از 54 دانشجو به 3 گروه، 2 گروه مداخله و یک گروه کنترل تقسیم شدند. شرکتکنندگان به روش در دسترس و داوطلبانه از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد گناباد انتخاب و به روش تصادفی ساده (قرعهکشی) در گروه «درمان روانپویشی فشرده و کوتاهمدت» (18 تن)، «درمان راهحلمحور کوتاه» (18 تن) و کنترل (18 تن) جایگزین شدند. ابزار مورد استفاده شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، «مقیاس آشفتگی روانشناختی کسلر» (Kessler Psychological Distress Scale) بود. در پژوهش حاضر روایی ابزار به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ انجام شد. دانشجویان در گروههای مداخله در 10 جلسه هر جلسه به مدت 90 دقیقه شرکت کردند و در این بازه زمانی گروه کنترل هیچگونه مداخلهای دریافت نکرد. جمعآوری دادهها از طریق اجرای پیشآزمون و پسآزمون بر روی هر 3 گروه انجام شد. دادهها در نرمافزار اس پی اس اس نسخه 25 تحلیل شد.
یافتهها: «درمان روانپویشی فشرده و کوتاهمدت» و «درمان راهحلمحور کوتاه» در کاهش آشفتگی روانشناختی اثربخشی معناداری داشتند. میانگین آشفتگی روانشناختی در گروه «رواندرمانی پویشی فشرده و کوتاهمدت» از 56/24 در پیشآزمون به 78/19 در پسآزمون کاهش یافته است. در گروه «درمان راهحلمحور کوتاه» این مقادیر از 61/23 در پیشآزمون به 61/21 در پسآزمون کاهش یافتهاند. در گروه کنترل نیز این مقادیر از 61/22 در پیشآزمون به 56/23 در پسآزمون تغییر یافتهاند. به طور کلی، اثربخشی «درمان روانپویشی فشرده و کوتاهمدت» بیشتر از «درمان راهحلمحور کوتاه» بود (P<0/01).
نتیجهگیری: «درمان روانپویشی فشرده و کوتاهمدت» با «درمان راهحلمحور کوتاه» در کاهش آشفتگی روانشناختی اثربخش بودند. بنابراین، «درمان روانپویشی فشرده و کوتاهمدت» به عنوان روش مؤثرتری برای کاهش مشکلات روانشناختی دانشجویان پیشنهاد میشود.
Nabili Noghabi M, Bakhshipour A, Ghasemi Motlagh M. Comparing The Effectiveness of “Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy” with “Solution-Focused Brief Therapy” on Psychological Distress in Students of Islamic Azad University, Gonabad Branch. JHPM 2025; 14 (2) :116-128 URL: http://jhpm.ir/article-1-1808-fa.html
نبیلی نوقابی مریم، بخشی پور ابوالفضل، قاسمی مطلق مهدی. مقایسه اثربخشی «درمان روان پویشی فشرده و کوتاهمدت» با «درمان راهحلمحور کوتاه» بر آشفتگی روانشناختی در دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد گناباد. فصلنامه مدیریت ارتقای سلامت. 1404; 14 (2) :116-128