گروه پرستاری، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد دهاقان، اصفهان، ایران ، a.mahmoodi@dehaghan.ac.ir
چکیده: (22414 مشاهده)
مقدمه: دیابت بیماری است که بیماران را در ابعاد مختلف جسمی، روانی و اجتماعی متأثر میسازد. کنترل مطلوب بیماری یکی از اهداف مهم مداخلات مراقبتی درمانی است که نیاز به کاوش بیشتری دارد. هدف این مطالعه توصیف تجارب بیماران مبتلابه دیابت و تیم سلامت از کنترل دیابت است.
مواد و روش ها: مطالعه کیفی حاضر با بهره گیری از روش تحلیل محتوای قراردادی انجام شد. مشارکتکنندگان شامل 12 بیمار دیابتی، 3 پرستار و 4 پزشک بودند که به روش مبتنی بر هدف از پنج بیمارستان دولتی و غیردولتی منتخب اصفهان وارد مطالعه شدند. داده ها با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختارمند جمع آوری و به روش تحلیل محتوای کیفی تحلیل شدند.
یافته ها: یافته های مطالعه شامل دو طبقه اصلی ضعف در مواجهه با بیماری و تسلط بر بیماری و شش طبقه فرعی شامل ترس از ابتلا به عوارض وخیم و لاعلاج، برداشت های عاطفی منفی و اغراقآمیز، تنش ماندگار، اجبار در رعایت محدودیت ها، احاطه بر واکنش های منفی روانی، درونی کردن مضامین آموزشی می باشد.
نتیجه گیری: برخی از بیماران ضمن از دست دادن اعتماد به نفس، مغلوب بیماری شده و کنترل خود را بر اوضاع از دست دادهاند. تجربه مطلوب هنگامی اتفاق افتاده است که بیماران توانسته اند ضمن رعایت رژیم های درمانی، پذیرش سبک مناسب زندگی و اتخاذ رفتار های مرتبط با سلامت، بر شرایط بیماری احاطه پیدا کرده و به سمت سازگاری با وضعیت موجود حرکت نمایند. پیشنهاد میگردد این بیماران تا دستیابی به کنترل مطلوب بر شرایط بیماری توسط تیم سلامت و اعضای جامعه حمایت گردند.
Mahmoudi A, Alavi M. experience of diabetic patients and health team of diabetes control: A qualitative study. JHPM 2015; 4 (3) :70-80 URL: http://jhpm.ir/article-1-480-fa.html
محمودی اعظم، علوی موسی. تجارب بیماران مبتلا به دیابت و تیم سلامت از کنترل دیابت: یک مطالعه کیفی. فصلنامه مدیریت ارتقای سلامت. 1394; 4 (3) :70-80