مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شاهرود، شاهرود، ایران. ، mahdisadeghi@shmu.ac.ir
چکیده: (15689 مشاهده)
مقدمه : شرایط پرتنش و غیر قابل پیشبینی در بخش پیش بیمارستانی باعث تحمیل فشارهای روانی زیاد بر کارکنان فوریتهای پزشکی شده که میتواند در بلند مدت آثار و عواقب جدی در پی داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان فرسودگی شغلی، ابعاد و عوامل مرتبط با آن در کارکنان عملیاتی فوریتهای پزشکی شهرستان شاهرود در سال 1392 انجام شد.
مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی-همبستگی بر روی 114 نفر از کارکنان عملیاتی فوریتهای پزشکی شهرستان شاهرود که بطور در دسترس انتخاب شده بودند، انجام شد. ابزار مورد استفاده شامل فرم اطلاعات فردی و شغلی و "پرسشنامه فرسودگی شغلی ماسلاچ" " Maslach Burnout Questionnaire " بود که ﭘﺲ از ﺗﺎﯾﯿﺪ رواﯾﯽ ﻣﺤﺘﻮا و ﭘﺎﯾﺎﯾﯽ ﺑﻪ روش ﺑﺎزآزﻣﺎﯾﯽ ﻣﻮرد اﺳﺘﻔﺎده ﻗﺮار ﮔﺮﻓت. دادهها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافتهها : فرسودگی شغلی در اکثر کارکنان از لحاظ تکرار (78/53 درصد) و شدت (82/43 درصد) در سطح متوسط قرار داشت. بین فرسودگی شغلی با سن ( 001/0 P< ) ، سابقه کاری ( 02/0 P= ) و ساعت کاری ( 001/0 P< ) همبستگی مثبت معنی دار وجود داشت، اما با وضعیت تأهل و میزان تحصیلات همبستگی معنیداری مشاهده نشد.
نتیجهگیری: فرسودگی شغلی در بین کارکنان فوریتهای پزشکی در حد متوسط بود که با افزایش سن و سابقه کاری، فرسودگی شغلی نیز در این کارکنان افزایش مییابد. پیشنهاد می شود آموزش در راستای کاهش و تعدیل عوامل تأثیرگذار اجرا گردد.
Ebrahimi H, Navidian A, Ameri M, Sadeghi M. Burnout, dimensions and its related factors in the operational staff of medicine emergency. JHPM 2014; 3 (3) :16-26 URL: http://jhpm.ir/article-1-276-fa.html
ابراهیمی حسین، نویدیان علی، عامری محمود، صادقی مهدی. فرسودگی شغلی، ابعاد و عوامل مرتبط با آن در کارکنان عملیاتی فوریتهای پزشکی. فصلنامه مدیریت ارتقای سلامت. 1393; 3 (3) :16-26