گروه روانشناسی، واحد بروجرد، دانشگاه آزاد اسلامی، بروجرد، ایران ، j.karimi@malayeru.ac.ir
چکیده: (107 مشاهده)
مقدمه: سندرم پیش از قاعدگی می تواند پیامدهای ناخوشایندی در زمینه فردی و تحصیلی برای دانش-آموزان دختر به دنبال داشته باشد. لذا اجرای مداخلات روانشناختی در این گروه از اهمیت بالایی برخوردار است. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی "درمان پذیرش و تعهد" بر حالت استیصال و شرم در دختران با سندرم پیش از قاعدگی بود.
روش کار: روش پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری 2 ماه با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل همه دانش آموزان دختر متوسطه اول مدارس شهر مشهد در سال تحصیلی 1403-1402 بودند. از میان آن ها 30 تن به روش نمونه گیری هدفمند با استفاده از مصاحبه تشخیصی با سندرم پیش از قاعدگی شناسایی انتخاب و با تصادفی ساده با استفاده از قرعه کشی در گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، "مقیاس حالت استیصال" (State Desperation Scale) و "مقیاس آمادگی شرم و گناه" (Guilt and Shame Proneness Scale) بود. روایی محتوای ابزارها به روش کیفی و پایایی به روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ اندازه گیری شد. پس از اجرای 8 جلسه "درمان پذیرش و تعهد” برای گروه مداخله، داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 تحلیل شد.
یافته ها: "درمان پذیرش و تعهد" در طول زمان بر کاهش حالت استیصال (001/0=P، 654/10=F) و شرم (001/0=P، 413/8=F) گروه مداخله نسبت به کنترل، موثر بوده است.
نتیجه گیری: "درمان پذیرش و تعهد” در کاهش حالت استیصال و شرم دختران با سندرم پیش از قاعدگی موثر بود. پیشنهاد میشود که در جهت کاهش حالت استیصال و شرم "درمان پذیرش و تعهد” برای دانش آموزان برگزار شود.
Farnoosh M, Karimi J, Razani M, Piriaei H. The Effectiveness of “Acceptance and Commitment Therapy” on Desperation and Feelings of Shame in Girls with Premenstrual Syndrome. JHPM 2025; 14 (2) :60-72 URL: http://jhpm.ir/article-1-1826-fa.html
فرنوش مریم، کریمی جواد، رازانی محسن، پیریائی حسن. اثربخشی «درمان پذیرش و تعهد» بر حالت استیصال و شرم در دختران با سندرم پیش از قاعدگی. فصلنامه مدیریت ارتقای سلامت. 1404; 14 (2) :60-72