دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساری ، hasanzadeh@iausari.ac.ir
چکیده: (3940 مشاهده)
مقدمه: افسردگی اساسی از رایجترین اختلالات روانشناختی است که با متأثر ساختن عملکرد فرد، عوارض منفی متعددی را به دنبال دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی "درمان پذیرش و تعهد" بر راهبردهای تنظیم هیجان، نگرشهای ناکارآمد و تابآوری در افراد مبتلا به افسردگی اساسی انجام شد.
روش کار: اﻳﻦ مطالعه از ﻧﻮع نیمهتجربی با پیشآزمون، پسآزمون و پیگیری و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل افراد مبتلا به افسردگی اساسی مراجعه کننده به مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی شهر ساری بود که به روش نمونهگیری هدفمند تعداد 30 تن انتخاب و به صورت تصادفی ساده در گروه مداخله (15 تن) و گروه کنترل (15 تن) جایگزین شدند. "درمان پذیرش و تعهد" برای گروه مداخله انجام شد. به منظور جمعآوری دادهها از پرسشنامه جمعیت شناختی،"پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان" (Cognitive Emotion Regulation Questionnaire)، "مقیاس نگرشهای ناکارآمد" (Dysfunctional Attitude Scale) و "پرسشنامه تابآوری کانر و دیویدسون" (Connor‐Davidson Resilience Scale) استفاده شد. روایی ابزارها از طریق روایی سازه تاییدی و پاپایی ابزارها به روش ضریب آلفا کرونباخ بررسی شد. دادهها در نرم افزار آماری اس پی اس اس نسخه 21 تحلیل شد.
یافتهها: "درمان پذیرش و تعهد" بر بهبود راهبردهای تنظیم هیجان، نگرشهای ناکارآمد و تابآوری در افراد مبتلا به افسردگی اساسی اثربخش است (05/0>P).
نتیجهگیری: راهبردهای تنظیم هیجان، نگرشهای ناکارآمد و تابآوری در افراد مبتلا به افسردگی اساسی از طریق "درمان پذیرش و تعهد" قابل اصلاح است. پیشنهاد میشود آموزشی مبتنی بر این درمان با هدف توانمندسازی و ارتقای سلامت روانی افراد مبتلا به افسردگی در مراکز مشاوره و روان درمانی انجام شود.
Sahebi M, Hassanzadeh R, Mirzaian B. The Effectiveness of “Acceptance and Commitment Therapy” on Emotion Regulation Strategies, Dysfunctional Attitudes and Resilience in People with Major Depression. JHPM 2020; 9 (6) :60-73 URL: http://jhpm.ir/article-1-1186-fa.html
صاحبی معصومه، حسن زاده رمضان، میرزائیان بهرام. اثربخشی "درمان پذیرش و تعهد" بر راهبردهای تنظیم هیجانی، نگرشهای ناکارآمد و تابآوری در افراد مبتلا به افسردگی اساسی. فصلنامه مدیریت ارتقای سلامت. 1399; 9 (6) :60-73