گروه روان شناسی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رودهن، رودهن، ایران ، lotfkashani@yahoo.com
چکیده: (4321 مشاهده)
چکیده
مقدمه: چاقی پدیدهای رو به رشد است که با عوامل روانشناختی و هیجانی ارتباط دارد. هدف از این پژوهش، تعیین همبستگی نگرش به خوردن با سبکهای تنظیم شناختی هیجان، حساسیت اضطرابی و سبک دلبستگی در زنان مبتلا به چاقی بود.
روش کار: این پژوهش به روش توصیفی - همبستگی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش حاضر را تمامی زنان مبتلا به چاقی مراجعه کننده به یک کلینیک تخصصی لاغری در تهران در بهار 1397 تشکیل میدهند که با استفاده از جدول مورگان، تعداد 200 زن مبتلا به چاقی (30BMI≥)، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، "آزمون نگرش خوردن "(EAT-26: Eating Attitude Test)، "شاخص حساسیت اضطرابی"(ASI: Anxiety Sensitivity Index)، "پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان"(CERQ: Cognitive Emotion Regulation Questionnaire) و "پرسشنامه دلبستگی بزرگسالان"(AAQ: Adult Attachment Questionnaire) بودند. تحلیل دادهها با نرمافزار اس پی اس اس نسخه 23 صورت گرفت.
یافتهها: بین سبکهای تنظیم شناختی هیجان، حساسیت اضطرابی و سبک دلبستگی با نگرش به خوردن در زنان مبتلا به چاقی، همبستگی معناداری وجود دارد (05/0≥P). با افزایش حساسیت اضطرابی، سبکهای منفی تنظیم شناختی هیجان و دلبستگی ناایمن (اجتنابی و دوسوگرا)، نمره نگرش به خوردن نیز افزایش مییابد.
نتیجهگیری: سبکهای تنظیم شناختی هیجان، حساسیت اضطرابی و سبک دلبستگی با نگرش به خوردن در زنان مبتلا به چاقی همبستگی داشتند؛ لذا توجه به عوامل روانشناختی در پیشگیری از خوردنهای هیجانی و درمان چاقی، جهت ارتقای سلامت این افراد توصیه میگردد.
Tajik N, Lotfi Kashani F. Correlation of Eating Attitude with Emotional Cognitive Regulation Styles, Anxiety Sensitivity and Attachment Style in Women with Obesity. JHPM 2019; 8 (6) :48-56 URL: http://jhpm.ir/article-1-1055-fa.html
تاجیک نوشین، لطفی کاشانی فرح. همبستگی نگرش به خوردن با سبکهای تنظیم شناختی هیجان، حساسیت اضطرابی و سبک دلبستگی در زنان مبتلا به چاقی. فصلنامه مدیریت ارتقای سلامت. 1398; 8 (6) :48-56