:: دوره 11، شماره 5 - ( مهر و آبان 1401 ) ::
جلد 11 شماره 5 صفحات 50-42 برگشت به فهرست نسخه ها
ارائه الگو تجربه شغلی منابع انسانی و برنامه­ ریزی راهبردی در سازمان­های ورزشی
ندا خاوری ، اکبر آفرینش خاکی ، فریده شریفی فر ، حسن قاسمعلی پور
دانشگاه آزاد واحد تهران جنوب ، Akbarafarinesh@gmail.com
چکیده:   (1003 مشاهده)
مقدمه: تجربه شغلی از ویژگی ها و توانمندی های مختلف منابع انسانی سازمان ها می باشند که تاثیر فراوانی بر عملکرد کلی سازمان و دستیابی به اهداف سازمانی دارد. هدف از پژوهش حاضر، ترجمه و روانسنجی "پرسشنامه تجربه شغلی" در سازمان‌های ورزشی می باشد. 
روش کار: روش پژوهش حاضر، روش شناسی می باشد. جامعه آماری پژوهش را کارکنان و مدیران وزارت ورزش و جوانان کشور تشکیل می‌دادند. 380 تن به روش غیرتصادفی و در دسترس وارد پژوهش شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه جمعیت شناختی و "پرسشنامه تجربه شغلی" (Work Experience Questionnaires) می باشد. ابتدا نسخه اصلی "پرسشنامه تجربه شغلی" به فارسی ترجمه شد. نسخه نهایی ترجمه شده از فارسی به انگلیسی مورد بازنگری، اصلاح و جمع بندی قرار گرفت.  روایی صوری توسط30 تن از مدرسین رشته مدیریت ورزشی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی واحد شیراز و دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان و همچنین، مدیران فدراسیون های همگانی هندبال، بسکتبال و والیبال انجام شد. روایی سازه به روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی توسط  384 تن از کارکنان و مدیران وزارت ورزش و جوانان کشور اندازه گیری شد. پایایی به 2 روش همسانی درونی با محاسبه ضریب آلفاکرونباخ و پایایی ترکیبی با نمونه  فوق اندازه گیری شد. داده ها با نرم افزارهای آماری اس پی اس اس نسخه 24 و لیزرل نسخه 5/8 تحلیل شد.
یافته‌ها: روایی صوری تمام عبارت های نسخه نهایی پرسشنامه، از نظر متخصصان تأثیر بیشتر از 5/1 داشته و مورد تایید قرار گرفت. نتایج روایی سازه به روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی وجود 10 مولفه را نشان داد. نتایج به دست آمده نشان داد بارهای عاملی برای هر 10 عامل بزرگتر از 40/0 بوده که در کل 953/73 درصد از واریانس کل را تبیین می کند که نشان دهنده توان پیشگویی الگو است. نتایج ضرایب آلفای کرونباخ و پایایی مرکب، به ترتیب بیشتر از 80/0 و 96/0 به دست آمد. 
نتیجه‌گیری: "پرسشنامه تجربه شغلی" دارای روایی و پایایی در جامعه ایرانی می باشد. پیشنهاد می گردد پژوهشگران  در حوزه منابع انسانی و همچنین تربیت بدنی از این پرسشنامه، به عنوان ابزاری روا و پایا استفاده نمایند.
 
واژه‌های کلیدی: ترجمه و روانسنجی، سازمان های ورزشی، تجربه شغلی.
متن کامل [PDF 289 kb]   (482 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت تیروی انسانی
دریافت: 1400/10/15 | پذیرش: 1401/3/18 | انتشار: 1401/7/10



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 5 - ( مهر و آبان 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها