:: دوره 11، شماره 3 - ( خرداد و تیر 1401 ) ::
جلد 11 شماره 3 صفحات 25-15 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه تقارن فعالیت عضلات بازکننده تنه و خم کننده های ران و زانو در زنان با فلج مغزی یک طرفه سمت چپ و زنان سالم هنگام راه رفتن
شیرین یزدانی ، مبارکه الهامی ، مهتا اسکندرنژاد
دانشگاه تبریز ، shiriny11@gmail.com
چکیده:   (1247 مشاهده)
مقدمه: الگوی حرکتی و هماهنگی بیماران مبتلا به فلج مغزی یک طرفه هنگام راه رفتن متفاوت از افراد سالم خود می باشد. هدف از مطالعه حاضر مقایسه تقارن فعالیت عضلات بازکننده تنه و خم کننده های ران و زانو در زنان با فلج مغزی یک طرفه سمت چپ و زنان سالم هنگام راه رفتن عادی بود.
روش کار: روش پژهش توصیفی-مقایسه¬ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان با فلج مغزی یک طرفه سمت چپ بودند که به روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس، 12 بیمار با دامنه سنی 17 تا 26 سال به عنوان گروه فلج مغزی مغزی یک طرفه سمت چپ و 12 زن سالم همگن نیز به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. زنان با فلج مغزی یک طرفه سمت چپ توسط پزشک متخصص مرکز توانبخشی مهر در شهر تبریز ارجاع داده می شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه جمعیت شناختی، دستگاه الکترومیوگراف و الکترودهای سطحی دوقطبی بود. روایی و پایایی تجهیزات الکترومیوگرافی در مطالعات قبلی مورد تایید قرار گرفته و در مطالعه حاضر به آن اکتفا شده است. روش کار بدین صورت بود که شدت فعالیت الکتریکی عضلات راست کننده ستون مهره ای در سطح مهره سوم کمری، راست رانی و دوسررانی  هنگام راه رفتن با سرعت عادی در زنان مبتلا به فلج مغزی یک طرفه سمت چپ و زنان سالم همگن ثبت گردید. سیگنال‌ها با استفاده از نرم افزار OT Bio lab پردازش شدند. داده‌ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 تحلیل شد. 
یافته ها: زنان با فلج مغزی یک طرفه سمت چپ فعالیت الکتریکی عضلانی بیشتری نسبت به زنان سالم در سمت درگیر داشتند (05/0>P). همچنین شدت فعالیت همسان سازی شده عضله راست کننده ستون مهره-ای سمت سالم زنان با فلج مغزی یک طرفه سمت چپ بیشتر از همان سمت افراد سالم بود (001/0=P). در زنان با فلج مغزی یک طرفه سمت چپ، فعالیت عضلانی نامتقارن بوده و تاثیر متقابل معناداری بین عامل سمت بدن و عامل بیماری مشاهده شد (040/0=P).
نتیجه‌گیری: هنگام راه رفتن شدت فعالیت الکتریکی عضلات سمت درگیر و همچنین عضله راست کننده ستون مهره‌ای کمری سمت سالم زنان با فلج مغزی یک طرفه سمت چپ بیشتر از زنان سالم بود و زنان با فلج مغزی یک طرفه سمت چپ فعالیت عضلانی نامتقارنی نشان دادند. بنابراین، در طراحی برنامه‌های تمرینی بیماران فلج مغزی، پیشنهاد می شود به عضلات هر 2 سمت درگیر و سالم توجه شود.
 
واژه‌های کلیدی: فلج مغزی، راه رفتن، الکترومیوگرافی، زنان.
متن کامل [PDF 314 kb]   (511 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت توانبخشی
دریافت: 1400/2/22 | پذیرش: 1401/3/10 | انتشار: 1401/3/10



XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 3 - ( خرداد و تیر 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها