:: دوره 10، شماره 6 - ( آذر و دی 1400 ) ::
جلد 10 شماره 6 صفحات 140-127 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه «بسته درمانی تلفیقی درمان متمرکز بر شفقت و درمان پذیرش و تعهد» با «درمان شناختی رفتاری» بر افسردگی و هموگلوبین گلیکوزیله در زنان مبتلا به دیابت نوع 2
شهین خیاطان ، اصغر آقایی ، محمدرضا عابدی ، محسن گل پرور
دانشگاه خوراسگان ، aghaeipsy@gmail.com
چکیده:   (1722 مشاهده)
مقدمه: دیابت از بیماری‌های مزمن می باشد که تمام جنبه های زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می‌دهد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه «بسته درمانی تلفیقی درمان متمرکز بر شفقت و درمان پذیرش و تعهد» با «درمان شناختی رفتاری» بر افسردگی و هموگلوبین گلیکوزیله در زنان مبتلا به دیابت نوع 2 انجام شد. 
روش کار: پژوهش حاضر به روش نیمه تجربی 3 گروهی با پیش آزمونها پس ازمون و پیگیری 2 ماهه اجرا شد. 47 زن مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به درمانگاه تخصصی دیابت شهید اصغر شعبانی در شهر اصفهان در سال 1396 به روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند. سپس با انتساب تصادفی ساده و استفاده از روش قرعه‌کشی در 3 گروه درمان، «درمان تلفیقی، درمان متمرکز بر شفقت و درمان پذیرش و تعهد» و «درمان شناختی ـ رفتاری» و کنترل جایگزین شدند. داده‌ها با پرسشنامه جمعیت شناختی، «سیاهه افسردگی بک» (Beck Depression Inventory-II) و آزمایش هموگلوبین گلیکوزیله (HbA1C) جمع آوری شد. هر 2 گروه جداگانه 10 جلسه 2 ساعت در هفته مداخله درمانی دریافت کردند. گروه کنترل هیچ گونه مداخله درمانی دریافت نکرد. داده ها در نرم افزار اس پی اس اس نسخه24 تحلیل شد.
یافته ها: نمره افسردگی شرکت کنندگان گروه های مداخله در پس آزمون «درمان تلفیقی درمان متمرکز بر شفقت و درمان پذیرش و تعهد» و «درمان شناختی رفتاری»، کاهش معنا داری نسبت به گروه کنترل داشتند (05/0>P). همچنین، تأثیر روش «درمان تلفیقی درمان متمرکز بر شفقت و درمان پذیرش و تعهد»  به طور معنا داری بیشتر از «درمان شناختی رفتاری» بر افسردگی بود (05/0>P). اما در مورد هموگلوبین گلیکوزیله نتایج نشان داد که نمره شرکت کنندگان گروه های مداخله در پس آزمون «درمان تلفیقی درمان متمرکز بر شفقت و درمان پذیرش و تعهد» و «درمان شناختی - رفتاری»، تفاوت معنا داری نسبت به گروه کنترل نداشتند (05/0 نتیجه گیری: «درمان تلفیقی درمان متمرکز بر شفقت و درمان پذیرش و تعهد» و «درمان شناختی رفتاری» افسردگی را در بیماران مبتلا به دیابت کاهش داد. بنابراین، بکارگیری از این  روش برای کاهش افسردگی در بیماران مبتلا به دیابت پیشنهاد می گردد.
 
واژه‌های کلیدی: درمان متمرکز بر شفقت، درمان پذیرش و تعهد، درمان شناختی رفتاری، دیابت، افسردگی، هموگلوبین گلیکوزیله.
متن کامل [PDF 315 kb]   (823 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت سلامت
دریافت: 1399/2/6 | پذیرش: 1400/9/10 | انتشار: 1400/9/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 10، شماره 6 - ( آذر و دی 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها