AU - Serahati, S AU - Hosseinpanah, F AU - Biglarian, A AU - Barzin, M AU - Bakhshi, E TI - Related factors with obesity in Tehranian households: A cross-sectional study PT - JOURNAL ARTICLE TA - jhpm.ir JN - jhpm.ir VO - 2 VI - 2 IP - 2 4099 - http://jhpm.ir/article-1-123-fa.html 4100 - http://jhpm.ir/article-1-123-fa.PDF SO - jhpm.ir 2 AB  -  چکیده مقدمه: در قرن 21، چاقی با روند رو به رشد می‏باشد و یکی از بزرگترین چالشهای سلامت در جهان به شمار می‏آید. هدف از این مطالعه تعیین عوامل مرتبط با چاقی در خانواده‏های ساکن شهر تهران می باشد. مواد و ‏روش ها: در این مطالعه توصیفی-مقطعی،چاقی به عنوان تابعی از سن، جنسیت، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات و سیگاری بودن برای برآورد نسبت شانس چاقی (Obesity odds ratio) در داده‏های  TLGS(مطالعه قند و لیپید تهران) بکار رفته‏ است. در این پژوهش بخشی از داده‏های  TLGS، شامل 3935 خانوار که اعضای آنها سن بالای 20 سال داشته و در فاصله زمانی سالهای 1385 تا 1387مورد مطالعه قرار گرفته اند(8875 نفر)، بررسی شدند. وزن و قد به‏ترتیب با استفاده از ترازوی الکترونیکی دیجیتالی و متر نواری اندازه‏گیری شد. دور کمر و باسن با استفاده از یک پروتکل استاندارد بوسیله یک فرد آموزش دیده اندازه‏گیری شد. تمامی تحلیل ها با استفاده از نرم‏افزارهای  SPSS نسخه16 و SAS نسخه 1/9 انجام گرفت. یافته‏ها: میانگین نمایه توده بدنی در مردان برابر 59/26 (کیلوگرم بر متر مربع) و در زنان برابر 96/27 (کیلوگرم بر متر مربع) می‏باشد. نسبت شانس چاقی برای سن، زنان و افراد متاًهل به‏ترتیب برابر 01/1 (001/0>P)، 10/2 (001/0>P) و 53/1 (001/0>P) می‏باشد. یک ارتباط معکوسی بین سطح تحصیلات و چاقی بدست آمد که نسبت شانس چاقی برابر 83/0 (028/0>P) و 50/0 (001/0>P) به ‏ترتیب برای سطح تحصیلات متوسطه و دانشگاهی می‏باشد. نتیجه‏گیری: نتایج این پژوهش نشان می دهد که عوامل مرتبط با چاقی در این پژوهش با بسیاری از مطالعات در کشورهای دیگر مطابقت دارد. بنابراین،کاهش چاقی با توجه به عوامل مرتبط با آن بایستی در برنامه‏ریزی های بهداشتی مد نظر قرار گیرد.  CP - IRAN IN - LG - eng PB - jhpm.ir PG - 51 PT - Research YR - 2013