سعاد محفوظ پور، علی محمد مصدق راد، ایاد بهادری منفرد، لیلا تراب جهرمی،
دوره ۵، شماره ۱ - ( زمستان ۱۳۹۴ )
چکیده
مقدمه: بهبود کیفیت و ایمنی خدمات بیمارستانی یکی از چالشهای مدیران است. بکارگیری یک الگوی مناسب مدیریت عفونت های بیمارستانی می تواند منجر به بهبود ایمنی، کیفیت مراقبت و کاهش عفونت های بیمارستانی گردد. این پژوهش با هدف تعیین تأثیر اجرای "الگوی مدیریت عفونت های بیمارستانی" بر میزان عفونت های بیمارستانی در بیمارستان جهرم انجام شد.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر با استفاده از روش اقدام پژوهی مشارکتی، به مدت شش ماه از فروردین لغایت شهریور ۱۳۹۳، با انجام مداخلات لازم انجام شد. ابزار پژوهش شامل، "چک لیست بهداشت دست" (Hand Hygiene Checklist) که مصوب وزارت بهداشت است و نیازی به پایایی و روایی نداشت و "چک لیست ضدعفونی سطوح و تجهیزات مراقبت از بیمار" (Sterilization of Surfaces and Patient Care Units Checklist) می باشد که روایی آن با استفاده از قضاوت ۱۰ نفر از خبرگان و پایایی آن نیز بوسیله روش مشاهده همزمان تأیید شد. چک لیست ها قبل و بعد از انجام مداخلات تکمیل گردید و نمره دهی انجام شد. داده ها با نرم افزار اس پی اس اس نسخه ۲۲مورد آنالیز و تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: با اجرای "الگوی مدیریت عفونت های بیمارستانی"، عفونت های بیمارستانی در شش ماه اول سال۱۳۹۳ در مقایسه با شش ماه اول سال ۱۳۹۲، بدلیل مشکلات ساختاری، سه برابر افزایش یافت. ولی با اجرای کامل الگوی و برطرف شدن مشکلات، در سه ماهه دوم سال ۱۳۹۳، در مقایسه با سه ماه اول سال، عفونت های بیمارستانی؛ ۳۹ درصد کاهش یافت.
نتیجه گیری: بکار گیری "الگوی مدیریت عفونت های بیمارستانی"، مشارکت کارکنان، ارزیابی و اصلاح فرآیندها و رویکرد تغییرات تدریجی، نقش قابل مهمی در کاهش عفونت های بیمارستانی داشته است. پیشنهاد می شود "الگوی مدیریت عفونت های بیمارستانی" در بیمارستان ها برای کاهش و کنترل عفونت های بیمارستانی، مورد استفاده قرار گیرد.