[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: آخرين شماره :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام و اشتراک::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
::
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
دریافت اطلاعات پایگاه
نشانی پست الکترونیک خود را برای دریافت اطلاعات و اخبار پایگاه، در کادر زیر وارد کنید.
..
روان پرستاری
AWT IMAGE
..
آموزش پرستاری
AWT IMAGE
..
پژوهش پرستاری
AWT IMAGE
..
سالمندشناسی
AWT IMAGE
..
تحقیقات کیفی
AWT IMAGE
..
سامانه جامع رسانه ها
..
:: دوره 2، شماره 3 - ( تابستان 1392 ) ::
جلد 2 شماره 3 صفحات 65-56 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه میزان تنش شغلی و عوامل مرتبط با آن در کارمندان دارای معلولیت جسمی حرکتی و فاقد آن در مراکز بهزیستی
ستار برقی ، مهشید فروغان ، محمد علی حسینی ، مرجان فرضی
مرکز تحقیقات مسائل اجتماعی-روانی سالمندان، گروه آموزشی مدیریت توانبخشی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی، تهران، ایران. (نویسنده مسؤول). ، foroughanm@gmail.com
چکیده:   (20465 مشاهده)

.  

مقدمه: تنش شغلی کنش متقابل بین شرایط کار و ویژگی­های فردی شاغل و حاصل شرایطی است که در آن خواست­های محیط کار از توان فرد فراتر قرار می­گیرد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه میزان تنش شغلی و عوامل مرتبط با آن در کارمندان دارای معلولیت جسمی حرکتی و فاقد آن در مراکز بهزیستی تهران بزرگ انجام پذیرفت.

 

مواد و روش­ها: در این پژوهش توصیفیمقایسه ای، جامعه آماری شامل کارمندان شاغل در ستادها و مراکز بهزیستی تحت پوشش بهزیستی تهران بزرگ بودند. نمونه گیری به روش در دسترس انجام شد. گروه مورد شامل تمام کارمندان دچار معلولیت جسمی حرکتی در جامعه آماری فوق شامل 53 نفر و گروه شاهد 61 نفر با ویژگی­های فردی و شغلی مشابه و فاقد معلولیت بودند. به منظور اندازه­گیری میزان تنش شغلی و عوامل موثر بر آن به ترتیب از "مقیاس تنش شغلی"(Occupational Stress Scale)  تهیه شده برای "موسسه سلامت و ایمنی کار"Health and Safety Executive  و پرسشنامه"عوامل موثر بر تنش شغلی" (Factors Influencing Job Stress) استفاده شد. برای بررسی پایایی، پرسشنامه­ها در اختیار افراد جامعه پژوهش(30 نفر) قرار گرفت و آلفای کرونباخ محاسبه شد که برای "مقیاس تنش شغلی" آلفای کرونباخ 73/0 و برای "پرسشنامه عوامل مؤثر بر تنش شغلی" 80/0 محاسبه و مورد تأیید قرار گرفت. داده­های حاصل با استفاده از نرم ­افزار SPPS نسخه 16 و آزمون­های آماری کای دو و تی مستقل تجزیه و تحلیل شد.

 

یافته­ها: از لحاظ ویژگی­های جمعیت شناسی هیچ تفاوت معناداری بین دو گروه دیده نشد. بین کارمندان دارای معلولیت جسمی حرکتی و فاقد آن، در میزان تنش شغلی و عوامل مرتبط با آن اختلاف معنادار مشاهده شد (05/0P<). میزان تنش شغلی در کارمندان دارای معلولیت جسمی حرکتی (میانگین=7/113 و انحراف استاندارد=3/11) بیشتر از کارمندان فاقد معلولیت (میانگین=2/97 و انحراف استاندارد=2/11) بود (001/0P<). میزان اهمیت عوامل مرتبط با تنش شغلی نیز در گروه کارمندان دارای معلولیت جسمی حرکتی دارای میانگین= 2/119 و انحراف استاندارد=2/13 بود، در حالی که در کارمندان فاقد معلولیت (میانگین=1/105 و انحراف استاندارد=5/12) به دست آمد (001/0P<).

 

 نتیجه­گیری: تنش شغلی کارمندان دارای معلولیت جسمی حرکتی نسبت به کارمندان فاقد آن بیشتر و عوامل مرتبط با آن متفاوت است. توجه بیشتر به کاربرد برنامه­های مدیریت تنش شغلی و نیز حذف یا کاهش عوامل مرتبط با تنش شغلی کارمندان دارای معلولیت توصیه می­شود.

 

واژه‌های کلیدی: تنش شغلی، معلولیت جسمی حرکتی، بهزیستی
متن کامل [PDF 750 kb]   (2464 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت توانبخشی
دریافت: 1391/7/10 | پذیرش: 1392/3/27 | انتشار: 1392/3/27
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

CAPTCHA


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Barghi S, Foroughan M, Hosseini M, Farzi M. Comparing job stress and related factors between welfare organization’s employees with and without physical disability in Tehran . JHPM 2013; 2 (3) :56-65
URL: http://jhpm.ir/article-1-108-fa.html

برقی ستار، فروغان مهشید، حسینی محمد علی، فرضی مرجان. مقایسه میزان تنش شغلی و عوامل مرتبط با آن در کارمندان دارای معلولیت جسمی حرکتی و فاقد آن در مراکز بهزیستی . فصلنامه مدیریت ارتقای سلامت. 1392; 2 (3) :56-65

URL: http://jhpm.ir/article-1-108-fa.html



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 2، شماره 3 - ( تابستان 1392 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مدیریت ارتقای سلامت  Journal of Health Promotion Management
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 49 queries by YEKTAWEB 4645