:: دوره 2، شماره 1 - ( زمستان 1391 ) ::
جلد 2 شماره 1 صفحات 58-49 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی همبستگی مصرف مواد مخدر، الکل، سیگار و داروهای اعصاب و روان با پیشرفت تحصیلی در دانشجویان بم
نعمت الله شفیعی ، افضل شمسی ، مصعب قادری
گروه پرستاری، دانشکده پرستاری جیرفت،کرمان، ایران ، afzal_sh63@yahoo.com
چکیده:   (23497 مشاهده)
 

 

 

چکیده

 

مقدمه: اعتیاد به مواد مخدر از مسائل اجتماعی عصر حاضر خصوصاً در کشورهایی مانند ایران می باشد. یکی از آثار سوء مصرف مواد تاثیر منفی آن بر عملکرد تحصیلی دانشجویان می باشد. این مطالعه با هدف تعیین همبستگی مصرف مواد مخدر، الکل، سیگار و داروهای اعصاب و روان با پیشرفت تحصیلی در دانشجویان بم انجام شد.

 

مواد و روش ها: این مطالعه توصیفی-همبستگی بر روی 760 نفر از دانشجویان دانشگاه های آزاد اسلامی، پیام نور و دانشکده پرستاری شهرستان بم که به روش تصادفی انتخاب شدند، انجام گردید. داده ها بوسیله "پرسشنامه مصرف مواد مخدر" (Drug Use Questionnaire) که شامل 5 سوال مربوط به مشخصات جمعیت شناسی واحدهای مورد پژوهش در بخش اول و همچنین در بخش دوم 12 سوال مربوط به مصرف سیگار، داروهای اعصاب و روان، الکل و مواد مخدر بود، جمع آوری گردید. اعتبار به روش اعتبار محتوا با نظر خواهی از 10 نفر از مدرسین و متخصصان صاحب‌نظر در زمینه موضوع ارزیابی گردید. پایایی ابزار نیز به روش آزمون مجدد که توسط 35 نفر از دانشجویان و به فاصله 12روز تکمیل گردید، محاسبه و با ضریب همبستگی 88/0 پایایی آن مورد تأیید قرار گرفت. میانگین معدل نیمسال اول و دوم سال تحصیلی 1390-1389 نیز بعنوان شاخصی برای سنجش پیشرفت تحصیلی درنظر گرفته شد. اطلاعات جمع‌آوری شده از طریق نرم‌افزار SPSS  نسخه 17 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

 

یافته ها:  فراوانی مصرف مواد در دانشجویان به ترتیب شامل داروهای اعصاب و روان (8/13 درصد)، الکل (8/10درصد)، مواد مخدر (9/9درصد) و سیگار (7/5 درصد) بود. پیشرفت تحصیلی در دانشجویانی که سابقه مصرف سیگار، الکل، مواد مخدر و داروهای اعصاب و روان داشتند، به طور معنی داری نسبت به دانشجویانی که سابقه مصرف مواد نداشتند در سطح پایین تری قرار داشت (001/0P<).

 

نتیجه گیری: فراوانی مصرف سیگار، الکل، مواد مخدر و داروهای اعصاب و روان در دانشجویان قابل توجه بود. مصرف این مواد تاثیرات منفی بر پیشرفت تحصیلی دانشجویان داشت. لذا توجه بیشتر مسئولین دانشگاه در جهت پیشگیری و درمان دانشجویان، برای داشتن جامعه ای سالم ضروری است.

 
واژه‌های کلیدی: پیشرفت تحصیلی، مواد مخدر، سیگار، الکل، دانشجویان
متن کامل [PDF 746 kb]   (2868 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت سلامت و رفاه اجتماعی
دریافت: 1391/6/21 | پذیرش: 1391/9/3 | انتشار: 1391/10/26


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 2، شماره 1 - ( زمستان 1391 ) برگشت به فهرست نسخه ها